Et lys i en ellers mørk tid – Inger fik mulighed for at tale igen

Med LISA-metoden har Inger Frederiksen som respirationspatient fået taleevnen tilbage (Foto: Horsens Kommune)
Profilbillede

Med LISA-metoden har Inger som respirationspatient fået taleevnen tilbage. 71-årige Inger Frederiksen mistede evnen til at tale, da hun blev tilkoblet respiratorgrundet ALS. Ved hjælp af metoden LISA, "Luft i Suction Aid" kan hun nu atter talemed familie og venner.

I slutningen af januar 2022 indlægges Inger akut på Skejby Sygehus, hvor hun efter at være tilkoblet respirator, får diagnosen ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose).

Hun har igennem et års tid haft svært ved at trække vejret, og efter en række undersøgelser er konklusionen, at hun lider af en atypisk depression. Hun indlægges på den baggrund på psykiatrisk afdeling og modtager behandling. Men Inger har ikke en depression - hun har ALS i den mest aggressive form.

LISA-metode i stedet for øjenstyret computer
Diagnosen kommer som et chok for hende og familien, og lige pludseligt går det hele meget stærkt. Kort tid efter at Inger får lavet en tracheostomi på Skejby Sygehus, overflyttes hun til Horsens sygehus, hvor medarbejdere fra Horsens Kommune kommer ud for at tage en snak med hende om bevilling af el-kørestol samt en øjenstyret computer.

På sygehuset bliver kommunens medarbejdere dog mødt med et alternativt forslag til øjenstyring:

- En medarbejder ved Horsens sygehus fortæller om LISA-metoden, som de har gode erfaringer med, og som de mener Inger kan benytte med fordel i stedet for en øjenstyret computer. I kommunen er vi ikke bekendt med LISA, og derfor sætter vi os for at undersøge muligheder om anvendelse af LISA til Inger, fortæller ergoterapeut i visitationen, Sundhed og Ældre, Annette Hensen.

Et større opsøgende arbejde går nu i gang, hvor Annette og Ingers søn Tommi forhører sig om erfaringer med at anvende LISA på patienter i hjemmet. De tilbagemeldinger, de får, er, at det ikke kan lade sig gøre at anvende metoden i eget hjem.

Men Annette og Tommi giver ikke op. Det lykkedes at få kontakt til et firma, som kan levere atmosfærisk luft under tryk på flaske, som LISA kræver, og lynhurtigt får de det sat i stand, så Inger har LISA klar, til hun bliver udskrevet til sit hjem i april.

Evnen til at kunne tale igen har givet kæmpe livskvalitet
Efter en afstemning med familien og ud fra Ingers behov aftales det mellem Horsens Kommune og familien, at firmaet skal levere 2 flasker med luft om ugen, så Inger har mulighed for at tale et par timer hver dag. Hun disponerer tiden, så hun har luft til, når hun er sammen med familien eller eksempelvis facetimer med børnebørnene:

- Jeg blev lykkelig da, jeg hørte om muligheden for at kunne tale igen. Det var min største drøm atter at kunne snakke med mine børn og børnebørn. Det trætter mig at anvende LISA, men jeg er god til at disponere tiden, så jeg anvender hjælpen bedst muligt.

- Dét at kunne kommunikere via tale, har givet mig en kæmpe livskvalitet, og jeg håber andre i samme situation som mig ligeledes kan få glæde af LISA, fortæller Inger Frederiksen.

Ægtefælle, børn og børnebørn er også meget begejstrede for LISA-metoden, som er nem at anvende og har virket upåklageligt. På Ingers kørestol er fx monteret et stativ, hvor flasken med luft kan sættes i, så hun kan tage den med ud på ture.

I stedet for at skulle kommunikere via mundaflæsning og stikord på et stykke papir, kan de nu opretholde en reel dialog og derved få et mere nuanceret, intenst og livligt samvær:

- Dét at vi kan ping-ponge med mor igen har været en sejr i en kæmpe nedtur. Vi er utroligt glade for det samarbejde, vi har haft med Annette, og meget taknemmelige for den lydhørhed og imødekommenhed, vi er blevet mødt med igennem hele forløbet af Horsens Kommune, fortæller Ingers søn og datter Tommi Frederiksen og Heidi Frederiksen.


Familien er rigtig glade for, at de atter har mulighed for at tale med deres mor og bedstemor ved hjælp fra LISA-metoden. (Foto: Horsens Kommune)

Løsningsorienteret og målrettet hjælp
Anvendelse af LISA-metoden til ALS-patienter i eget hjem testes lige nu af som et udviklingsprojekt i Horsens Kommune:

- Vi arbejder ud fra en målsætning om at være løsningsorienterede og finde den bedste hjælp til den enkelte borger. Forsøgs-casen med LISA-metoden til en borger i eget hjem er et godt eksempel på dette. Det var vist sig at være en ret simpel løsning, som har gjort en kæmpe forskel for den pågældende borger og hendes familie, slutter chef for Sundhed og Ældre, Charlotte Gjørup.

Kilde: Horsens Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.