Fire ud af ti danskere ved ikke hvor nærmeste hjertestarter hænger

Der er for få danskere som ved hvor hjertestartere hænger i Danmark.
Profilbillede
dato

En stor andel af danskerne ved ikke, hvor de finder den nærmeste hjertestarter tættest på deres egen bopæl. 

I Danmark rammes 13 danskere hver dag af hjertestop uden for hospitalerne.

Men mange kan genoplives, hvis personer på stedet bruger en hjertestarter. Men fire ud af ti danskere ved ikke, hvor de skal løbe hen efter en hjertestarter i deres nærområde, hvis de står med et hjertestop. 

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Gallup for Hjerteforeningen.

Der er behov for at flere danskere ved hvor hjertestarteren er.

“Ingen ved hvor eller hvornår et hjertestop rammer, det kan være et hvilket som helst sted og det er afgørende at nogen træder til,” fortæller administrerende direktør for Hjerteforeningen Anne Kaltoft til Ritzau. 

Flere hjertestartere 

Hjertestarteren er livsnødvendig for at kunne redde liv.

“Kan man indenfor de første tre til fem minutter skaffe en hjertestarter er der større sandsynlighed for, at personen med hjertestop overlever. Ved man ikke hvor den nærmeste hjertestarter er, ved man ikke hvilken retning man skal løber efter den,” uddyber Anne Kaltoft. 

Ved de fleste hjertestop er personer på stedet hurtige til at foretage livsvigtig hjertelungemassage inden professionel hjælp ankommer. Den hjertestopsramte persons chance for at overleve fordobles, hvis der også bruges en hjertestarter.

Men det er kun 30 procent af danskerne, der ved, hvor hjertestarteren hænger, der kan nå at hente den indenfor de kritiske tre til fem minutter. 

“Ved hjertestop cirkulerer blodet ikke rundt i kroppen og op til hjernen. Efter kort tid vil hjernen begynde at gå til grunde,” siger Anne Kaltoft.

Anne Kaltoft mener, at der skal sættes flere hjertestartere op for at danskerne får kortere vej til en hjertestarter. 

“Der er plads til, at vi hænger nogle flere hjertestartere op. Det vil være godt, at der stort set alle steder med mange mennesker også er mulighed for at skaffe en hjertestarter indenfor kort tid”

Bliver en person ramt af hjertestop, er det vigtigt at ringe 112 og begynde hjertelungeredning. Er flere personer til stede, kan en person løbe efter en hjertestarter, mens en anden fortsætter hjertelungeredningen. 

Er du i tvivl om, hvor den nærmeste hjertestarter hænger i Horsens så kan du danne dig et overblik her. 

Kilde: Ritzau