Mørkesidning i skoven, flagermus og fuldmånetur: Kom med på inspirerende guidede naturture i Horsens Kommune

Foto: Thorke Østergaard, Horsens Kommune. Sofie Kvist, Horsens Kommunes nye naturvejleder, er guide på en lang række naturture i foråret. Blandt andet en fuldmånetur til nordsiden af Horsens Fjord nær "Abetræet" (foto).
Profilbillede
dato

Der venter masser af naturoplevelser - også af den lidt anderledes slags - når Horsens Kommunes naturvejledere tager borgerne med på naturture rundt omkring i kommunen. De guidede ture er et gratis tilbud til alle interesserede.

Årets første program over Naturture bugner af oplevelser. Tilsammen har Horsens Kommunes to naturvejledere og Museum Horsens planlagt de første 26 forskellige guidede ture - og man kan allerede nu booke sine gratis billetter til alt fra astronomisk stjernedrys-oplevelse på Sukkertoppen til fælles morgendukkert ved Husodde Strand.

Endnu flere naturoplevelser til borgerne

Borgerne i Horsens Kommune vil opleve, at tilbuddet om gratis guidede naturture er blevet markant udvidet i forhold til tidligere år. Kommunen sætter flere kræfter ind på at skabe masser af oplevelser og større kendskab til naturen - og har som et helt nyt tiltag ansat en naturvejleder, hvis primære opgave er at skabe naturoplevelser til borgerne.

På turene kommer man bredt rundt i kommunen, og det foregår på - næsten - alle tidspunkter af døgnet. Den første tur er på søndag den 12. februar, hvor man ved morgengry inviteres til at gå op på Purhøj med solen.

På toppen venter en storslået udsigt og en kultur- og naturhistorisk fortælling om stedet. Kommunens nyansatte, erfarne naturvejleder Sofie Kvist glæder sig til at dele sin glæde ved og viden om naturen med andre interesserede:

"Jeg tror, jeg i nogle tilfælde vil kunne overraske folk med, hvad der gemmer sig i den natur, som vi færdes i i det daglige. Jeg elsker nærnatur - den natur der er lige dér, hvor man bor, lever og kører forbi."

"Med dette tænker jeg i bred forstand på skove, byparker, grøftekanter - og den mangfoldighed, naturen rummer. Med min naturformidling håber jeg på at give folk en relation til naturen omkring dem," siger Sofie Kvist, som ved årsskiftet startede som naturformidler ved Horsens Kommune i den nyopslåede stilling.

Sofie Kvist er særligt skarp på spiselige planter, så deltagerne vil som regel også få viden om naturens vilde spisekammer med sig hjem fra turene.


Foto: Horsens Kommune // På fuldmåne-turen i marts måned handler det om at fordybe sig i naturens skønhed, storhed og detaljer - både med og uden kamera. 

Grøn søndag og fredfyldt fyraften

Nogle af forårets planlagte ture er bygget op efter temaer. Grøn søndag er naturarrangementer for hele familien, og fredfyldt fyraften er tænkt som ture, hvor man kan lade op efter en lang dag.

Andre ture er bygget op omkring en aktivitet som at lave fuglefoder og ramsløgspesto, og så er der de mere anderledes naturoplevelser såsom vinterbadning og mørkesidning i en skov.

Der er også gengangere fra tidligere års program, såsom vadetur til Vorsø og storslået naturoplevelse ved Klostermølle.

Fælles for alle naturturene er, at kommunens naturvejledere er guider og fortæller om naturen og hvor god, den er for os mennesker.

Bedre adgang til naturen

Horsens Kommune har et tydeligt fokus på oplevelser, natur og biodiversitet. Med kommunens budgetaftale for 2022-2025 har forligspartierne fokuseret på, at der skal skabes bedre adgang til naturen, blandt andet ved at styrke kommunens naturvejledning og aktiviteter i naturen for børn og familier.

På den baggrund har kommunen ansat Sofie Kvist, som sammen med kommunes anden naturvejleder Thorke Østergaard skal være med til at gøre kendskabet til naturen større og få flere til at benytte og opleve naturen i hverdagen, weekender og ferier.

Læs mere om turene og følg kommunens naturaktiviteter her.

Du kan også finde et program over Naturture for foråret 2023 her.

Kilde: Horsens Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.