Smag på din kommune: Grønne urter i Horsens

Profilbillede

Den danske natur bugner af lækre, grønne urter lige til at plukke og komme i maden. Bliv klogere på, hvor du finder de vilde urter i naturen omkring Horsens, og hvordan du genkender dem her.


I Lunden nær Horsens Kunstmuseum kan du finde både løgkarse, ramsløg og skvalderkål. Også ved hundeskoven i Stensballe og ved Hansted skov, kan du plukke ramsløg. 

Så tag på opdagelse i naturens spisekammer, og se om du kan finde de sunde urter og planter. 

Løgkarse
Har en let smag af løg og sennep, deraf det engelske navn ’Garlic mustard’. Løgkarse kan spises både rå i salater eller tilberedt i supper og stuvninger. 

Ramsløg 
Er sprængfyldt med vitaminer og har en meget karakteristisk smag af løg. Du kan bruge ramsløg på utallige måder i maden. Fx. kan du lave din egen ramsløgspesto, -olie eller -salt.  

Du skal dog være opmærksom på, at ramsløg kan forveksles med liljekonvaller, som er meget giftige at spise. Derfor er det meget vigtigt, at du er opmærksom, når du plukker ramsløg. Ramsløg kan også forveksles med den giftige høsttidløs. 

Læs mere her.

Skvalderkål 
Har en let og krydret smag, der minder om en blanding af persille, gulerod og pastinak. Urten kan spises både rå i salater eller tilberedt i supper og stuvninger. 


Husk altid at vaske dine planter og urter godt, når du kommer hjem. Hvis du er i tvivl, om en plante eller urt er spiselig, så lad den stå.  

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde idéer til opskrifter med spiselige, planter, dyr og svampe, som du kan finde i den danske natur. 

Læs mere her. 

Kilde: Miljøministeriet / Naturstyrelsen