Nyeste tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO viser, at hver fjerde danske kvinde i alderen 15-49 år har været udsat for fysisk eller seksuel vold.
Ifølge det globale WHO-studie begynder volden mod kvinder tidligt.
24 procent af kvinder mellem 15 og 19 år, som har eller har haft en partner, fortæller, at de har oplevet fysisk vold eller seksuelle overgreb.
Tallet kommer ikke bag på konstitueret direktør Mette Marie Yde fra kvinde- og krisecentret Danner.
“Jeg er desværre ikke overrasket over omfanget, som matcher tidligere undersøgelser fra WHO. Men tallet sætter lys på, at det nu er på høje tid at gøre noget bredt samfundsmæssigt ved den kønsbaserede vold, som i særdeleshed rammer kvinder,” siger hun.
Det er allerede tidligt i ungdomsårene, at der skal tales med unge mennesker og forebygges.
“Vi skal tidligere tale med unge om, hvordan man har ligeværdige og respektfulde forhold til hinanden både intimt og i nattelivet og på arbejdspladsen,” siger Mette Marie Yde.
Direktør for Danner opfordrer også til bedre opsporing af vold mellem kærester.
“Vi skal blive bedre til tidligere at opspore de par, hvor der er vold. Så vi kan tilbyde dem noget konkret hjælp tidligere. Endelig skal myndighederne i højere grad følge op på sagerne, og der skal sættes nok midler af, til at det er realistisk at gøre en forskel.
Vold mod kvinder skal anerkendes som et samfundsproblem, og derfor mener to af regeringens støttepartier, at der skal mere fokus på voldsudøvere.
Der er ingen tvivl om, at hvis volden skal ophøre, så handler det om, at partneren ikke længere slår, og derfor er det vigtigt at få partneren i behandling, siger Karina Lorentzen, retsordfører i SF.
Retsordfører i Radikale Venstre Samira Nawa peger også på behandlingstilbud til voldsudøverne.
Radikale Venstres understreger også, at det er meget vigtigt at få alle relevante organisationer med, når den handlingsplan, som ligestillingsminister Trine Bramsen (S) har bebudet, skal laves.
Har du været udsat for vold og har brug for hjælp og nogen at tale med er dit nærmeste krisecenter Horsens Krisecenter. Du kan kontakte dem på telefonnummeret 75618199.