Flere el-ladestandere på vej i Horsens Kommune

Profilbillede
dato

Mange nye ladestandere skal gøre det endnu mere attraktivt for horsensianerne at køre elbil. Kommunens plan har netop været i udbud, og interessen fra udbydere har været stor.

Endnu flere horsensianere får mulighed for at køre grønt i nærmeste fremtid. Første etape af Horsens Kommunes strategi for at bidrage til en veludbygget lade-infrastruktur har netop været i udbud, og det er gået over al forventning.

- Vi har oplevet en rigtig stor interesse for at byde ind på projektet, og vi har fået nogle gunstige bud på alle placeringer af ladestandere spredt over hele kommunen. Det betyder, at vi - modsat andre kommuner - kan se frem til at få opgaven løst uden at skulle have pungen op af lommen, fortæller Peder Van Roest Dahl, udbudskonsulent i Horsens Kommune.

Utraditionelt udbud har givet pote
Byrådet godkendte tidligere i år en strategi og udrulningsplan for, hvordan der kan sættes strøm til en udvidelse af el-ladenettet i Horsens Kommune.

På den baggrund er der udarbejdet et tilbudsmateriale, som har været i udbud siden juli 2022. Udbuddet har været udformet, så virksomhederne kunne byde ind på mindre pakker på forskellige lokationer i kommunen. Derudover har der undervejs i processen været besigtigelse af standernes lokationer, så tilbudsgiverne har haft mulighed for at se, hvad de ville byde på.

Og denne måde at strikke et udbud sammen har givet pote, fortæller Peder Van Roest Dahl.

- Vi har set, at andre kommuner har haft svært ved at finde leverandører, og de har dermed været tvunget til at betale millioner af kroner for at medfinansiere etableringen af ladestandere. Den udfordring har ikke gjort sig gældende hos os.

Det forventes, at horsensianerne kan koble sig på de første ladestandere i starten af 2023. Ifølge planen vil sidste etape af udbudsrunden igangsættes efter nytår.

Et vigtigt signal
Borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen, glæder sig over den grønne udvikling.

- Byrådet har besluttet, at vi som kommune skal gå forrest i kampen for at nedbringe antallet af fossile køretøjer og dermed nå vores målsætning om at være klimaneutrale i 2030. Det hér er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

- Samtidig gør vi hverdagen lettere for den enkelte horsensianer, som allerede har købt eller går med overvejelserne om at investere i en elbil, og som i det daglige kan have svært ved at få sin bil ladet op.

I alt er det planen, at der skal opsættes 195 ladeudtag, som fordeles på 85 placeringer spredt ud over kommunen. En væsentlig del af standerne vil blive opsat i Horsens midtby, hvor efterspørgslen på ladekraft i dag er størst.

En del af ladestanderne opsættes ved kommunale bygninger, bl.a. skoler, daginstitutioner, kommunale haller og rådhus, idet det er et krav til kommunen som bygningsejer. Hovedparten af ladestanderne vil være offentligt tilgængelige, så byens borgere og besøgende kan nyde godt af den ekstra ladekraft.

Derudover opsættes en lynlader på samkørselspladsen ved Horsens N, som vil komme pendlere og besøgende på langtur til gode.

Fakta
Strategien for en udbygget ladeinfrastruktur er en del af den kommende klimaplan for Horsens Kommune. Her forpligter kommunen sig til at arbejde mod klimaneutralitet allerede i 2030.

Transportområdet står i dag for ca. 1/3 af CO2-udledningen i Horsens Kommune, og de fossile køretøjer står for en stor del af denne udledning.

Horsens Kommune har selv en stor flåde af køretøjer, og det er ambitionen, at disse udskiftes til el frem mod 2030. Fx indkøbes 60 elbiler til hjemmeplejen over de næste fire år, hvoraf de første tages i brug næste år.

Kilde: Horsens Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.