Få gratis insektvenlige blomsterfrø til jeres fællesarealer. Sådan lyder budskabet fra Horsens Kommune, som igen i år tilbyder foreninger og boligselskaber hjælp - i form af vejledning og gratis frø - til at forvandle et areal til en vild blomstereng. Sådan skabes et stykke natur til glæde for dyr, insekter og forbipasserende.
Med den såkaldte frøpulje ønsker Horsens Kommune at støtte og motivere foreninger til at gøre en indsats for biodiversiteten. Grundejerforeninger, idrætsforeninger, boligselskaber, haveforeninger, spejdere - alle sådanne foreninger kan søge frøpuljen og få udleveret gratis blomsterfrø til et fællesareal. Man kan få en mængde frø, der strækker til 1000 kvm blomstereng, svarende til cirka 4 tennisbaner. Blomsterfloret bliver det rene guf for insekterne, som vil kunne finde masser af nektar og pollen.
Frøpuljen er et tiltag, der skal gavne biodiversiteten i kommunen - på arealer, som kommunen ikke selv råder over. I Horsens Kommunes arbejde for en rigere natur, en vildere og mere biodivers kommune, slår kommunen fast, at ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget:
"Vi håber, at frøpuljen kan være en løftestang, som får endnu flere foreninger til at tage skridtet og give et areal tilbage til naturen. Selv små arealer tæller, når det kommer til biodiversitet. Som kommune har vi en opgave i at inspirere og motivere, så så mange som muligt får lyst til at bidrage til skabe bedre vilkår for vores planter og insekter," fortæller Malene Steen Simonsen fra Vild Med Horsens, Horsens Kommune, som er projektleder for Horsens Kommunes deltagelse i dysten om at blive Danmarks Vildeste Kommune.
Ud over de gratis blomsterfrø tilbyder kommunen råd og vejledning for at hjælpe foreningerne så godt som muligt på vej med projektet. Selve gravearbejdet og såningen står foreningerne til gengæld selv for.
Når arealet er tilsået, får foreningerne udleveret et skilt til at stikke i jorden. Skiltet forklarer, at området er omlagt til biodiversitet, så forbipasserende ikke tror, at arealet vokser vildt, fordi havemanden holder fri.
Tænk biodiversitet ind i øvrige projekter og på "kigge-arealer"
Sidste år faldt fodboldklubben FC Horsens helt tilfældigt over muligheden for at søge frøpuljen, da de alligevel skulle i gang med et anlægsprojekt. I forbindelse med etablering af en vold, der giver læ for fodboldbanerne, fik de ideen om at udnytte voldens areal til gavn for biodiversiteten:
"For os var det helt oplagt at tænke biodiversitet ind i vores projekt, når vi alligevel var i gang. Og da vi så tilfældigt faldt over kommunens opslag om frøpuljen, var der ikke langt fra tanke til handling," fortæller fodboldklubbens formand Christina Egelund Antonsen.
"Vi greb muligheden for at bidrage til kommunens ambition om at blive Danmarks Vildeste Kommune, og vi fik volden sået til med vilde blomster. Lige nu er den helt grøn, så vi går spændte og glæder os til at se, hvad der kommer til at pible frem af farverige blomster. Ligesom vi glæder os til en ny form for summen på anlægget i år," fastslår formanden.
Christina Egelund Antonsen fortæller, at klubben selvfølgelig havde noget arbejde med at klargøre jorden til såningen - men at de regner med, at den efterfølgende drift bliver ret begrænset.
Volden indrammer parkeringspladsen, som danner indgangen til banerne, hvor både spillere, forældre og andre passerer forbi. Dermed kommer blomsterfloret til at glæde rigtig mange.
FC Horsens' biodiversitetsprojekt er dermed et godt eksempel på, hvad frøpuljen kan uddeles til. Da det ikke kun er de summende, svirrende og kriblende væsner, der gerne skal få glæde af det blomstrende flor, prioriterer kommunen arealer, der er offentligt tilgængelige, når frøene skal tildeles. Ønsket er, at så mange som muligt skal kunne nyde blomsterengene; og at forbipasserende måske bliver inspireret til selv at skabe noget lignende.
Malene Steen Simonsen fra Horsens Kommune håber, at mange andre foreninger vil have øje for, at arbejdet for en vildere, bynær natur både kan tænkes sammen med øvrige planlagte anlægsprojekter og ofte kan tænkes ind i hjørner af arealer, som alligevel ikke bliver brugt til aktivitet. Volde, indgangspartier, udkanter af boldbaner og legepladser eller steder, hvor der er græs, men som ikke bliver anvendt til andet end at kigge på.
Læs mere om frøpuljen og søg om gratis frø senest den 14. marts 2022 på hjemmesiden Vild Med Horsens.