Horsens Statsfængsel - fra fangeanstalt til koncertscene

Profilbillede
dato

På Fussingsvej 8 i Horsens ligger en stor, gul murstensbygning. Bygningen er omgivet af høje ringmure og gemmer på et sandt stykke Danmarkshistorie. Fra 1853-2006 blev bygningerne brugt som statsfængsel. I dag kan du både opleve konferencer og koncerter, hvis du svinger en tur forbi det gamle fængsel. 

Danmarks første ‘moderne’ fængsel

Når du hører årstallet 1853, er ‘moderne’ nok ikke det første ord, der dukker op i dine tanker. Ikke desto mindre blev Horsens Statsfængsel under etableringen i 1853 kaldt for Danmarks første moderne fængsel, som var grundlagt på baggrund af moderne strafferet. Fængslet bestod af fire fløje og en midterfløj, og husede kun mandlige fanger. I de første mange år af fængslets historie var der i fængslet plads til hele 500 fanger. Da fængslet lukkede i 2006 var der cirka 175 fanger.


Fængselspersonale fra Horsens Tugthus/Horsens Statsfængsel - 1860-1920

I takt med årenes løb udviklede Horsens statsfængsel sig også. Der blev løbende stillet krav til forbedringer af forholdene i fængslerne. Den største ændring kom i 1930 hvor en ny straffelov satte større krav til de danske fængsler. For Horsens Statsfængsel betød det blandt andet, at cellerne blev større, og at fangerne fik større frihed end tidligere. 

Lorentzens finurlige fangeflugt

Det lyder næsten som manuskriptet til en amerikansk krimifilm, men ikke desto mindre er det en sand flugthistorie - og nok den mest omtalte fangeflugt i Danmarkshistorien. 

Den 23. december 1949 gravede flugtkongen Carl August Lorentzen sig ud af Horsens Statsfængsel. Han flygtede gennem en 18 meter lang tunnel, som han selv havde brugt 11 måneder på at grave. Med en gravko? Eller i det mindste en spade? tænker du nok. Men tunnelen blev ikke gravet med en gravko - den blev gravet med en stoppenål og de bare næver. Over indgangen til tunnelen havde Lorentzen skrevet en seddel med citatet “Hvor der er vilje, er der også en vej” - og vilje, det havde han i hvert fald nok af. 

Lorentzen var dog ikke på fri fod længe. Efter kun en uge i friheden blev han fundet på et høloft i Ølsted, og kom tilbage til Horsens Statsfængsel med udsigt til to måneder i en strafcelle. 


“Udbryderkongen” Carl August Lorentzen 1896-1958

Fængslet i dag - oplev Lorentzens tunnel og fede koncerter

I 2006 lukkede fængslet for sidste gang porten bag fangerne, efter 150 år med fængselsdrift. Men selvom portene lukkede, var det kun midlertidigt I 2012 genåbnede Fængslet nemlig som en oplevelsesvirksomhed, og man kan i dag opleve fængslet på en helt ny og spændende måde. 

I dag huser Fængslet i Horsens nemlig både et fængselsmuseum og er samtidig et kulturhus, hvor der afholdes koncerter og andre arrangementer. 

Fængselsmuseet er Europas største af slagsen, og her kan du opleve den uhyggelige fængselsstemning på tæt hold. Du kan få lov til at besøge cellerne, og på skærme der er placeret rundt omkring i museet, kan du opleve fanger og fangevogter forklare om hverdagen i det gamle Horsens Statsfængsel. Derudover kan du opleve en rekonstruktion af selveste Lorentzens flugt tunnel, og hvis du tør, kan du selv prøve at gå gennem tunnelen. 


Horsens Statsfængsel 2006 


Kilde: arkiv.dk