Forårets første grøntsager er høstet, men køkkenhaven har potentiale til anden omgang. Plantorama afslører horsensianernes foretrukne frø og guider til succes med andet hold grøntsager i sommervarmen.
Om foråret pisker alle i haven og kæmper med det lunefulde vejr og de svingende temperaturer for at sikre sig årets første agurker og kartofler. Og særligt under corona og nedlukningen har haven været et yndet projekt blandt danske haveejere. Danmarks største kæde af have- og oplevelsescentre, Plantorama, har i år solgt rekordmange frø, og i Horsens er favoritterne ærter, gulerødder og buskbønner.
Men selvom foråret er den klassiske såsæson for de mange frø, så er det langt mere sikkert at så i juli, hvor solen står højt og køkkenhaven står tom efter første høst. Det fortæller Kamilla Høy, som med 13 års professionel erfaring i haven har haft succes med både anden og tredje halvleg i haven.
"Foråret er en travl tid i haven, men det kan også være lidt usikkert, hvor meget man får ud af indsatsen. Vejret er til gengæld langt mere stabilt, tørt og varmt over sommeren, og vælger man nogle planter med krudt i, så kan man sagtens nå at få et godt udbytte, og måske endda nå at så igen til en tredje gang til en sen efterårshøst."
Overvejer du at give køkkenhaven en ny start i sommervarmen, guider Kamilla Høy til en succesfuld anden halvleg.
Rens raderne. Om køkkenhaven har været skudt i gang siden foråret, eller der først nu er blevet tid til havehygge, så start med at rense gamle planter og ukrudt ud af bedene. Det giver bedre plads til køkkenhavens lækkerier.
Foretag sædskifte. En lektie landmænd lærte for tusindvis af år siden er, at man skal skifte planterne rundt i haven, så man ikke gror den samme afgrøde på den samme plads flere år i træk. Det udpiner jorden og fjerner den synergieffekt, som forskellige planter har på hinanden. Så husk, hvor hvad stod, og ryst posten, inden der sås til igen.
Plant de hurtige planter. Salat, spinat, radiser, gulerødder og ærter er nogle af de planter, hvor grønne spirer er på vej op, allerede en uge efter frøet er lagt i jorden. Det giver hurtige resultater og er sjovt for børnene at kunne følge gennem sommerferien fra første frø til fuldmodne spinathoveder.
Gød organisk. Det er nemt og eksplosivt at bruge kunstgødning, men effekten forsvinder hurtigt og kræver fortsat gødning hver anden til tredje uge hele sæsonen. Derfor er langt de fleste danskere over de seneste fem til ti år gået over til organisk gødning. Det består af plantekvas og virker langsommere, men der skal også kun gødes to gange årligt – ved starten af forårssæsonen og ditto sommeren. Organisk gødning styrker biodiversiteten i haven og giver nogle dybere farver og stærkere stængler i planterne.
Gentag når haven er tom. Så snart planterne er modne og høstklar, så er det bare at starte forfra. Og holder vejret, er der gode muligheder for at nå en tredje plantesæson inden høstfesten og afslutningen på årets køkkenhave.