Janni hækler og strikker for kræftsagen

Janni gør en stor forskel for kræftsagen som frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Horsens. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)
dato

I to år har Janni Høgh ikke alene været frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Horsens, hun har også hæklet og strikket for at skrabe penge ind til kræftsagen.

-  Jeg startede som frivillig i 2021. Samme år, som jeg fik tilkendt min førtidspension. Men allerede da min mand døde af kræft i 2008, vidste jeg, at når jeg ikke længere var aktiv på arbejdsmarkedet, så ville jeg være frivillig her i butikken, fortæller 59-årige Janni Høgh.

Det er nu 15 år siden at Jannis mand døde af bugspytkirtelkræft efter et længere sygdomsforløb og at stå ansigt til ansigt med en terminal kræftdiagnose som pårørende og ikke mindst blive enke som bare 44-årig, har gjort kræftsagen til Jannis mærkesag.

-  Da jeg mistede min kæreste - eller rettere mand, vi blev gift på Horsens Sygehus blot en uge inden han døde, hvilket var hans højeste og sidste ønske - donerede jeg diverse ting, tøj mm. til Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Horsens. Allerede dengang kunne jeg godt lide butikken, fortæller Janni.

Forfulgte drømmen om at blive frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik
For to år siden kom Janni så på førtidspension efter et arbejdsliv som først kontorassistent og siden smørrebrødsjomfru, og det gav hende tid og overskud til endelig at forfølge drømmen om at blive frivillig i genbrugsbutikken og gøre en indsats for kræftsagen.

-  Jeg gik ind og snakkede med Frank (red. den daværende distriktschef for butikken) en onsdag, og om fredagen havde jeg allerede min første vagt. Og jeg er så glad for det, siger Janni, som er frivillig i butikken hver mandag og fredag og desuden også talsperson for eftermiddagsholdet om fredagen.

Selv om der er rigeligt at se til på Jannis to ugentlige vagter, afholder det hende ikke fra også at arbejde frivilligt for kræftsagen hjemmefra.


For Janni er det rart at kunne gøre en ekstra forskel for Kræftens Bekæmpelse. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)

Da Janni fik øje på butikkens overskydende garnnøgler, fik hun nemlig den idé, at det kunne der hækles og strikkes alt fra sokker, karklude, bluse og trendy scarfs af.

-  Jeg kan godt lide at hækle og strikke og hvis butikken kan få mere ud af en hæklet karklud til 15 kroner end et garnnøgle til 5 kroner, så hækler jeg gerne, når jeg sidder derhjemme, forklarer Janni og uddyber:

-  For det meste er det garnnøgler fra butikken, men det hænder også, at jeg selv har garnrester og så bruger jeg bare det. Det kan også være at vi har noget strikket eller hæklet i butikken,  som vi har svært ved at sælge. Så trevler jeg det op og hækler nogle af de her moderne scarfs eller nogle karklude eller hvad jeg nu lige finder på. Jeg kan ikke lade være.

Upcycling sælger
De ting Janni hækler og strikker sælger rigtig godt i butikken og det vækker selvfølgelig stor glæde hos Janni, at hun på den måde kan være med til at indbringe penge til kræftsagen ved at tænke i upycling.

-  Jeg bliver selvfølgelig rørt, når jeg hører nogle kunder sige: skal vi ikke lige købe sådan et par sokker eller en karklud og peger hen på noget, af det jeg har lavet. Det er rart at vide, at de penge går til Kræftens Bekæmpelse, fortæller Janni og indskyder:

- Jeg fik i øvrigt den idé, at folde kludene og sætte papirsbånd omkring dem. Det har vist sig, at gøre en forskel for de hjemmehæklede- og strikkede produkter fordi de på den måde ser mere indbydende ud.

Hækling og strikning blev Jannis vej ud af depression
Hvor nogle af Jannis frivilligkollegaer har kastet sig over symaskinerne og syr klimavenlige poser ud af overskydende duge og sengetøj, har Janni altså kastet sig over hækling og strikning. Og dét er ikke nogen tilfældighed.

Allerede som 6-7-årig lærte Janni nemlig at strikke og hækle af sin farmor og faster og det er en egenskab, som især kom hende til gode, da hun for nogle år siden gik ned med angst, stress og depression.

-  Jeg var et meget svært sted i mit liv for nogle år siden, hvor jeg gik ned med et brag. Min datter opfordrede mig til at hækle "sprutter". Hun havde et set opslag på Facebook, om at disse sprutter kunne have en helbredende effekt. Det blev min vej fremad og til at jeg i dag har lært at håndtere mit liv på en måde, hvor jeg er i fokus.


Her ses et udpluk af de mange fine blæksprutter, som Janni har hæklet og doneret til regionshospitalet i Horsens. (Foto: Janni Høgh)

Det gør godt
Blæksprutterne donerede Janni til akutafdelingen på Regionshospitalet i Horsens, da de for mange patienter har en beroligende effekt, inklusiv på Janni selv.

- Det var rart dengang både at kunne gøre noget godt for andre og for mig selv, og det samme gælder de ting, som jeg hækler og strikker til butikken. Det giver bare mening på så mange måder, siger Janni.

For Janni er det vigtigt at pointere, at selv om hun giver meget af sig selv som frivillig, så får hun mindst lige så meget tilbage:

- Mine søde kollegaer gør en stor forskel for mig. Jeg bor alene og er alene meget af tiden. Og med et høretab på 40% på begge ører, kan jeg til tider føle mig lidt afskåret fra omverden. Men i butikken er der altid plads til at man lige kan tage en snak. Vi har det godt sammen og engagerer os i hinanden. Jeg får noget socialt ud af det, fortæller Janni og fortsætter:

-  Og så er der kunderne. Det er jo nogle man med tiden lærer at kende. Man kan hurtigt mærke, om det er nogle der lyst til at snakke, og jeg bruger gerne tid på at lytte til kunderne. Det er rart at kunne gøre en forskel for dem, og give dem et smil, og en god oplevelse med på vejen, er en rar følelse. 

Har du lyst til at blive frivillig som Janni eller mod på at foretage kreative syslerier, som kommer Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker til gode, så kontakt Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk

Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.