Byens russiske forbindelse udfoldes i en serie af foredrag på Byarkivet. Horsens Museum løfter nu sløret for en ny række af torsdagstaler på Byarkivet. Torsdagstalerne er en serie gratis lokalhistoriske foredrag i uformelle rammer, serveret i øjenhøjde og med en kop kaffe til.
I den kommende sæson er kikkerten rettet mod øst: Under overskriften 'Den russiske forbindelse' bliver der stillet skarpt på den specielle relation mellem Horsens og Rusland, som er opstået gennem historien. Det skyldes ikke mindst Vitus Bering, der blev født i Horsens i 1681 og endte som kommandør i den russiske flåde og leder af verdenshistoriens største opdagelsesrejse. Den berømte søfarer er derfor det naturlige omdrejningspunkt for flere af talerne.
Muligheden for at blive klogere på byens fortid har vist sig særdeles populær, fortæller museumschef for Horsens Museum Merete Bøge Pedersen.
"Da vi startede med den første torsdagstale i 2016 havde vi sat ti stole frem - men der kom over 100. Siden har vi sat begrænsning på pladserne, fordi det giver den allerbedste oplevelse med de lidt mere intime rammer," siger Merete Bøge Pedersen.
Det kan både være ansatte på Byarkivet og Horsens Museum, der er foredragsholdere, eller personer fra lokalområdet med en særlig indsigt, forklarer museumschefen og fortæller, at der sidste år var så stor rift om pladserne til et foredrag med forfatteren og fotografen Bent Riis, at man straks måtte love en gentagelse.
Den forsvundne grav
I sæsonens åbningstale torsdag den 2. februar er det arkæolog Orla Madsen, der fortæller om noget af det bøvl, der har været med identifikationen af Vitus Bering. Orla Madsen har selv deltaget i ekspeditioner til Bering Ø i 1991 og igen i 2016 og er en af dem, der ved allermest om denne fascinerende historie.
Senere på sæsonen kan man høre museumschef Merete Bøge Pedersen fortælle om Berings barndom i 1600-tallets Horsens og om de lange ekspeditioner, som var med til at tegne det verdenskort, vi kender i dag.
"Det russiske palæ" lå på torvet i Horsens og var oprindeligt to gårde, som blev ombygget til formålet. De er siden blevet revet ned. Billedet her er fra 1914, godt 100 år efter den sidste af prinsesserne døde. Foto: Horsens Byarkiv.
Det russiske hof
Vidste du mon, at der i slutningen af 1700-tallet boede et hof af russiske prinser og prinsesser lige midt i Horsens? Med kammerjomfruer, tjenere, lakajer, kokke, oldfruer, vaskepiger og alt, hvad der ellers hører sig til. Deres storebror Ivan VI var barnekejser af Rusland i kun ganske få måneder, før en paladsrevolution kastede familien af tronen. De fire royale søskende blev efter mange år i russisk fængsel sendt i eksil i Danmark. Denne spændende historie kan du lære meget mere om til torsdagstalen den 7. april.
Torsdagstalerne er altid den første torsdag i måneden klokken 16 på Byarkivet, der befinder sig sammen med Horsens Museum på Sundvej 1A.
De er gratis, men kræver tilmelding på telefon 76292350.
Oversigt
Torsdag den 3. februar: Bøvl med Bering.
Torsdag den 3. marts: Vitus Bering, de 14 første år.
Torsdag den 7. april: Det russiske hof i Horsens.
Torsdag den 5. maj: Den russiske indvandring.
Torsdag den 2. juni: Bering med badebolde.