Stensballegaard: Fra historisk herregård til moderne golfmekka

Klubhus
Profilbillede
dato

Stensballegaard Golfklub er beliggende i naturrige omgivelser i Stensballe, blot fem kilometer fra Horsens. De tilbyder et stort golfanlæg med 27 huller (3 sløjfer), træningsanlæg med plads til alle, stort klubhus med lækre faciliteter og meget mere.

Stensballegaard har en lang og fascinerende historie, der går tilbage til middelalderen. Gården nævnes første gang i 1341 og har siden da gennemgået mange forandringer både hvad angår ejerskab og formål.

Fra 1341 til midten af 1600-tallet var Stensballegaard i familien Benderup/Rosenkrantz' eje, en prominent dansk slægt. I 1582 byggede Folmer Rosenkrantz en hovedbygning, som lå omtrent på samme sted som den nuværende fredede bygning fra 1692. Den nuværende bygning blev opført af baron Krag, som overtog Stensballegaard via et ægteskab med Charlotte Amalie Nansen, barnebarn af Københavns overborgmester.



Gården forblev i Krag-familiens eje i flere generationer, og ved giftermål med andre prominente slægter blev Krag-navnet ændret til Krag-Juel-Vind-Frijs, der ejede store dele af Jylland, herunder Frijsenborg. I 1928 blev Stensballegaard imidlertid solgt til Hans Greve Ahlefeldt-Laurvig, der købte gården af proprietær Høyer, som kun seks måneder tidligere havde erhvervet den fra Frijsenborg-slægten.

Siden 1928 har Stensballegaard været i familien Ahlefeldt-Laurvigs eje, og i dag bor Irene og Henrik Ahlefeldt-Laurvig sammen med deres sønner Jannik og Niklas på ejendommen. Familien har formået at tilpasse sig tidens forandringer og udfordringer, hvilket især ses i deres beslutning om at omdanne store dele af ejendommen til en golfbane.

Fra Landbrug til Golf – En vision for fremtiden

I dag omfatter Stensballegaard 381 hektar jord, hvoraf 220 hektar er skov, og 161 hektar er agerjord. Ejendommen er omgivet af naturskønne områder ved Horsens Fjord, men beliggenheden tæt på Horsens by har ført til mange diskussioner om ejendommens fremtidige brug.

Familie Ahlefeldt-Laurvig valgte at gå i en anderledes retning end traditionelt landbrug. I stedet for svineproduktion, som mange i landbruget så som fremtiden, valgte de at satse på en golfbane, som de mente ville være mere passende for ejendommens unikke beliggenhed.


I 2004 ansøgte familien om tilladelse til at etablere en golfbane på Stensballegaard, men processen var ikke uden udfordringer. Gården ligger i flere beskyttede naturområder, herunder fuglebeskyttelsesområder, ramsarområder og habitatområder, samt i et Særligt Kulturhistorisk Beskyttelsesområde.

Desuden ligger dele af ejendommen inden for strandbeskyttelseslinjen. På trods af disse forhindringer var både kommune, amt og naboer positive over for projektet, og gennem et godt samarbejde med myndighederne lykkedes det at realisere drømmen om en golfbane.

Et golfanlæg i verdensklasse

I dag er Stensballegaard hjemsted for en imponerende 27-hullers mesterskabsbane, der er designet af det anerkendte amerikanske arkitektfirma von Hagge, Smelek & Baril. Firmaet er kendt for deres design af nogle af verdens mest prestigefyldte golfbaner, herunder baner i USA, Frankrig, Italien og Spanien.

Hovedansvarlig for designet af Stensballegaard-banen er Rick Baril, der som partner i firmaet har stået bag flere verdensberømte baner, herunder Doral Golf & Country Club i Florida og Le Golf National i Paris, som var vært for Ryder Cup i 2018.

Golfbanen på Stensballegaard tilbyder udfordringer og oplevelser for golfspillere på alle niveauer. De 27 huller er opdelt i tre sløjfer: Guldbjerg, Brakør og Elbæk, der kan kombineres på forskellig vis, så der hver uge skabes nye baneoplevelser. Derudover findes en 9-hullers Pay & Play-bane, som er åben for alle, året rundt.  


Med sin effektive afvanding kan banen benyttes året rundt til glæde for alle. For dem, der er seriøse omkring deres træning, tilbyder Stensballegaard også moderne træningsfaciliteter med blandt andet fri adgang til TrackMan Range, som er en af de bedste teknologier til træning af slag.

Et samlingspunkt for lokalsamfundet

Stensballegaard er ikke kun en golfbane, men også et kulturelt og socialt samlingspunkt for lokalområdet. Brasserie Stensballegaard er et centralt mødested for både golfspillere og andre gæster. Brasseriet drives af Vinnie og Lars Holdgaard i samarbejde med Anne Katrine og Jannik Ahlefeldt-Laurvig. Med deres store passion for mad og vin, har Vinnie og Lars skabt et sted, hvor besøgende kan nyde gourmetmåltider, deltage i vinsmagninger og tage del i en bred vifte af events og arrangementer.

Brasseriet tilbyder mere end blot god mad – det er et sted, hvor forretningsmøder, fester og sportslige aktiviteter går op i en højere enhed. Med sit alsidige program og gæstfri atmosfære bidrager Brasserie Stensballegaard til at gøre området omkring Horsens til et attraktivt mødested.

En lys fremtid for Stensballegaard

Stensballegaard er et bevis på, hvordan en historisk ejendom kan forny sig og tilpasse sig nutidens krav og ønsker. Med en dyb respekt for stedets historie og natur, har familien Ahlefeldt-Laurvig formået at skabe en ejendom, der forener fortidens arv med fremtidens muligheder.

Med sin kombination af naturskønne omgivelser, moderne golfanlæg og et livligt socialt miljø, er Stensballegaard i dag en perle ved Horsens Fjord – klar til at byde både golfspillere og andre gæster velkommen i mange år fremover.

Du kan se meget mere om Stensballegaard på deres hjemmeside her.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: StensballeGaard Golfklub

Seneste på facebook